Välj Språk

Swedish English German Norwegian Spanish

VECKOTUR MED 6 ÖVERNATTNINGAR

SÖDRA UNNEN - BOLMEN - BOLMÅN - LAGAN - LILLÅN - OSHULT – KNÄRED – HJÖRNERED – LAHOLM - KATTEGAT
Hur du lägger upp en veckas paddling beror helt på hur snabbt man vill paddla, vilken kondition man har och hur erfaren man är. Givetvis påverkar också väder och vatten flöde hur långt man kommer. Paddlar man på sjön Bolmen som är Sveriges femte största sjö så är man beroende av vinden.

-[ No8 ]- "Unnen – Bolmen- Oshult" (90km)

 

En fin veckotur är att börja i södra Unnen, passera kanalen ut i Bolmen vid Önnekvarn och leta upp en bra lägerplats, det finns fler att välja på i Bolmen. Längst söderut i Bolmen ligger Kafjorden där Bolmån leder dig vidare till sjön Kösen. I Kösens sydöstra spets leder Bolmån dig söderut mot Nöttja och vidare till sjön Exen.

Det finns flera bra lägerplatser utmed sträckan. Mellan Kösen och Nöttja passerar du en forssträcka som inte får paddlas så där får man göra ett längre lyft. Efter sjön Exen fortsätter Bolmån en bit innan den mynnar ut i Lagan Utmed Lagan finns det också utmärkta lägerplatser gjorda för kanotfarare.

Man kan stanna till när man passerar tätorterna och proviantera. En lugn veckotur är lämplig att avsluta i Markaryd, upp i Lillån och till Lokasjön där Kanocentralen ligger på västra stranden
Vill man paddla snabbare kan man fortsätta ända ner till Laholm eller ut till havet.

Turen till Markaryd är ca 90 km och innehåller 12 lyft, kanotvagn ingår.

 

-[ No9 ]- "Oshult – Hjörnered – Kattegat" (60km)

Börja paddla i Lokasjön med start vid kanotcentralen i Oshult.
Följ den slingrande Lillån ut mot Lagan och passera ett lätt lyft på 10 meter innan ni är ute i Lagan.

Efter ett tag breder Lagan ut sig och man kommer fram till Råstorpsjön.
På östra sidan av sjön i Örnafälla ligger en fin lägerplats som är lämplig för den första övernattningen.

Nästa morgon går färden på Laganleden ner till Knäred och en vacker lägerlats som heter Flammabadet just där Krokån rinner ut i Lagan. Där tillbringar ni andra natten, på Flammabadet finns det bassäng och forsbad på gångavstånd.

En vacker sträcka finns framför er den tredje dagen ner till Hjörnered. Runt Hjörnereds sjöarna finns det vacker natur med flera promenadstigar och möjlighet till fiske. I Hjörnered paddlar ni runt och njuter av den fantastiska naturen innan ni fortsätter färden mot Laholm där nästa övernattning kan vara lämplig. Laholm är en av Sveriges äldsta städer med en vacker stadsmiljö. Här kan ni proviantera, äta gott på restaurang eller bara njuta av en glass på torget.

Efter Laholm som innehåller sista lyftet går färden vidare mot Kattegat och avslutas precis vid floddeltat i mynningen. Där kan man njuta av salta bad vid dom härliga sandstränderna.

När ni är trötta på det så ringer ni och vi kommer och hämtar.

 

Gör din egen veckotur

Du kan givetvis själv lägga upp din tur var du vill, vi hjälper dig gärna med transport till start och slutpunkt. Det går också att kombinera de olika tur förslagen.
Vid övernattningar ingår alltid campingchecker i paketet. Kanottransport ingår vid start eller avslut.

 

Drabbas ni av dåligt väder, sjukdom eller tröttnat kan ni alltid ringa oss så kommer vi och hämtar upp. Tänk bara på att det måste vara i närheten av bilväg.
Kanoter och övrig utrustning skall återlämnas i helt och väl rengjort skick.